فهرست مطالب

سلامت و بهداشت - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1400)

مجله سلامت و بهداشت
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/26
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فائزه محمدی، یوسف رشتبری، شیرین افشین، رویا عسکری، امیر محرمی، مهدی وثوقی * صفحات 467-477
    زمینه و هدف

    رنگ ها موادی با ساختار پیچیده بوده که در نتیجه مراحل تکمیل نساجی نظیر رنگرزی و چاپ به محیط زیست وارد می شوند. رنگ راکتیو بلو52 در حال حاضر در صنایع نساجی داخل کشور کاربرد بسیار گسترده ای دارد. لذا این مطالعه با هدف بررسی کارایی جلبک فلامینتوس به عنوان جاذب طبیعی در حذف رنگ راکتیو بلو52 از فاضلاب سنتتیک نساجی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. در این تحقیق، تاثیر مقدارجاذب، زمان تماس، pH و غلظت های مختلف رنگ راکتیو بلو52 بر کارایی فرآیند جذب رنگ بررسی شده و در نهایت میزان مطابقت داده ها با ایزوترم های فروندلیچ و لانگمیر همچنین سینتیک های شبه درجه اول و شبه درجه دوم تعیین گردید. جهت تحلیل داده ها از رگرسیون خطی و پارامتر R2 استفاده گردید.

    یافته ها

    مطابق با نتایج بدست آمده، با توجه به نتایج بدست آمده، افزایش دوز جاذب به 22 گرم در 100 میلی لیتر در غلظت 50 میلی گرم در لیتر منجر به افزایش بازده حذف راکتیو بلو52 تا 04/58 درصد شد. ظرفیت جذب با افزایش pH اولیه محلول از 3 تا 11 از 2/31 به 68/56 درصد رسید. داده های به دست آمده نشان‫ دهنده افزایش راندمان حذف با افزایش زمان تماس و کاهش راندمان حذف با افزایش غلظت اولیه رنگ بود. مطابق با نتایج بدست آمده، ایزوترم لانگمیر تطابق بهتری با داده های جذب داشت. مدل سینتیکی شبه درجه دوم، تطابق بهتری با نتیجه داده های آزمایش نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از مناسب بودن جلبک فلامینتوس به عنوان جاذب طبیعی در حذف رنگ می باشد.

    کلیدواژگان: رنگ راکتیو بلو52، جاذب طبیعی، جلبک فلامینتوس، جذب سطحی، فاضلاب نساجی
  • ساناز افشار، حسین شیخ لوئی * صفحات 478-487
    زمینه و هدف

    آفلاتوکسین ها متابولیت های ثانویه قارچی و گروهی از مایکوتوکسین ها می باشند که به عنوان یک ماده سرطان زا برای انسان شناخته شده اند. هدف از این پژوهش تعیین میزان آفلاتوکسین M1 در شیر پاستوریزه تولیدی کارخانجات لبنی استان آذربایجان شرقی به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه 45 نمونه شیر پاستوریزه به طور تصادفی در فواصل زمانی مرداد تا مهر ماه سال 1394 از کارخانه های لبنی استان آذربایجان شرقی جمع آوری گردید. سپس میزان آفلاتوکسین M1 در هر نمونه با استفاده از دستگاه HPLC مجهز به دتکتور فلورسانس بعد از خالص‫سازی با ستون های ایمنوافینیتی تعیین شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که 47 درصد نمونه های آزمایش شده آلوده به سم آفلاتوکسین M1 بودند. در 53 درصد نمونه ها آلودگی قابل تشخیص مشاهده نگردید. محدوده آلودگی بین 27/43-1 نانوگرم در لیتر بود، هیچ کدام از نمونه ها نیز آلودگی بالاتر از حد قانونی اتحادیه اروپا (50 نانوگرم در لیتر) نداشتند. در نمونه های شیر پاستوریزه کارخانه های لبنی مختلف از نظر میزان آلودگی به آفلاتوکسین M1، تفاوت معنی دار وجود داشت (05/0˂p). 

    نتیجه گیری

    پایین بودن میزان آفلاتوکسین M1 در نمونه های مورد مطالعه، در حال حاضر می تواند از نظر بهداشت عمومی رضایت بخش باشد. با این حال آلودگی نزدیک به حد مجاز استاندارد در 3 درصد نمونه ها مورد توجه است و نیاز به پایش مداوم و بررسی های دقیق تر مانند نوع تغذیه دام دارد. در ضمن رعایت بهداشت دامداری ها و کارخانه های لبنی ضروری است تا برنامه ریزی لازم برای کاهش میزان آفلاتوکسین M1 در شیر و فرآورده های لبنی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین M1، شیر پاستوریزه، کروماتوگرافی مایع با کارائی بالا، کارخانجات لبنی
  • مهدیه رضائی *، سید محمد شبیری، افسانه وقایعی صفحات 488-501
    زمینه و هدف

    جهان امروز با افزایش جمعیت و کمبود مواد غذایی روبرو است. محصولات ارگانیک بدون دخالت هرگونه ماده شیمیایی و روش های مصنوعی تولید می شوند. علیرغم آموزش های عمومی به منظور افزایش دانش تغذیه ای، هنوز فاصله عمیقی میان توصیه ها و آنچه در عملکرد تغذیه ای مشاهده می شود، وجود دارد، بنابراین انتخاب شیوه مناسب آموزش از اهمیت زیادی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر آموزش مصرف غذاهای ارگانیک به دو شیوه سنتی و مشارکتی بر دانش و عملکرد تغذیه ای دانش آموزان پایه نهم متوسطه منطقه شهریار انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری داده ها، کارآزمایی میدانی با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بوده است. جامعه آماری دانش آموزان پایه نهم متوسطه مدرسه فضیلت واقع در شهریار بودند که 90 نفر به شیوه نمونه در دسترس، انتخاب و با جایگزینی تصادفی ساده در گروه ها تقسیم بندی شدند. گروه کنترل هیچ آموزشی ندیدند. یک گروه آزمایشی به روش سنتی و گروه آزمایشی دیگر به روش مشارکتی آموزش دیدند. پرسشنامه این تحقیق از نوع محقق ساخته با 32 سوال بود که سوالات 1 تا 18 مربوط به متغیر دانش تغذیه ای و سوالات 19 تا 32 مربوط به متغیر عملکرد تغذیه ای بودند و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ، روایی محتوایی آن با نظر متخصصان و روایی سازه آن با تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد.

    یافته ها

     بر اساس نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس، در سطح اطمینان 95 درصد، آموزش مصرف غذاهای ارگانیک به روش مشارکتی بر دانش تغذیه ای دانش آموزان تاثیر معناداری نداشته است. میزان تاثیر این آموزش بر دانش تغذیه ای دانش آموزان به روش سنتی از آنجا که سطح معنی داری (0001/0=p و 64/49=F) از 05/0 کمتر شده است، معنی دار بوده و میزان این تاثیر برابر 46/0، میزان تاثیر آموزش بر عملکرد تغذیه ای دانش آموزان به روش مشارکتی نیز با سطح معنی داری (0001/0=p و 21/42=F) برابر 42/0 و به روش سنتی با سطح معنی داری (021/0=p و 64/5=F) برابر 10/0 بوده است.

    نتیجه گیری

     آموزش مصرف غذاهای ارگانیک به روش سنتی در مقایسه با روش مشارکتی، تاثیر بیشتری بر دانش تغذیه ای دانش آموزان پایه نهم متوسطه داشت. همچنین آموزش مصرف غذاهای ارگانیک به روش مشارکتی در مقایسه با روش سنتی، تاثیر بیشتری بر عملکرد تغذیه ای دانش آموزان پایه نهم متوسطه داشت.

    کلیدواژگان: کلیدی: غذاهای ارگانیک، مصرف، برنامه آموزشی، روش های تدریس، سنتی، مشارکتی، تغذیه، دانش، عملکرد
  • فریده باباخانی *، هادی صمدی، آذر یوسفیان صفحات 502-512
    زمینه و هدف

    نیمکت‫ها نقشی اساسی در نشستن دانش آموزان با پوسچر صحیح در یک بازه زمانی طولانی دارند. هدف از تحقیق حاضر تاثیر ارگونومی نیمکت های رایج در مدارس بر فعالیت الکتریکی عضلات منتخب دانش آموزان دختر سالم و دارای لوردوز کمری بود.

    روش کار

    بدین منظور تعداد 24 دانش آموز با میانگین سنی 78/1±26/10 سال در دو گروه 12 نفری سالم و دارای لوردوز به صورت در دسترس انتخاب شدند. دانش آموزان بر روی دو نوع نیمکت رایج در مدارس نشستند، در ابتدای نشستن 30 ثانیه از عضلات منتخب آنان (راست شکمی، بازکننده ستون فقرات، راست رانی و دوسر رانی) سیگنال گرفته شد، سپس یک فیلم آموزشی نیم ساعته برای آنان پخش شد و در30 ثانیه انتهای نشستن نیز از عضلات آنان سیگنال گرفته شد، برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل کواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    فعالیت الکتریکی عضلات دانش آموزان سالم و دارای لوردوز در نیمکت‫های متصل در عضلات راست رانی، دوسر رانی و بازکننده ستون فقرات (001/0>p) تفاوت معناداری وجود داشت. عضله راست شکمی (19/0<p) تفاوت معنادار نبود. فعالیت الکتریکی در نیمکت‫های جدا عضلات راست رانی (001/0>p) تفاوت معنادار بود. اما در عضله راست شکمی (24/0<p)، دوسر رانی (37/0<p) و بازکننده ستون فقرات (09/0<p) تفاوت معنادار وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که نشستن روی نیمکت‫های متصل برای دانش آموزان دارای لوردوز نامناسب‫تر است. بنابراین توصیه می‫شود طراحی میز و نیکمت استاندارد ارگونومیک، بر اساس اندازه گیری آنتروپومتری استاتیک دانش‫آموزان در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارگونومی، الکترومیوگرافی، لوردوزیس، دانش آموزان، نیمکت
  • آذر سلطانی، محسن علی آبادی *، رستم گلمحمدی، رویا بیات، رضا شهیدی صفحات 513-525
    زمینه و هدف

     مواجهه با ارتعاش دست و بازو یکی از عوامل مخاطره آمیز شغلی حین کار با ابزارهای دستی دندانپزشکی محسوب می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی سطح مواجهه با ارتعاش و اثرات بهداشتی مرتبط با آن در دندانپزشکان کلینیک آموزشی بود.

    روش کار

     مطالعه حاضر بر روی 30 نفر از دندانپزشکان کلینیک آموزشی همدان بعنوان گروه مورد و 30 نفر از سایر کارکنان شاغل در کلینیک بعنوان گروه شاهد انجام گرفت. در این مطالعه ارتعاش منتقله به دست و بازو با استفاده از ارتعاش سنج مدل 106 شرکت Svantek مطابق با استاندارد 5349 ISO اندازه گیری شد. عوارض اسکلتی عضلانی با استفاده از آزمون قدرت چنگش و سطح چابکی و عوارض حسی عصبی با آزمون مونوفیلامنت تعیین گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 تحلیل شدند.

    یافته ها

     میانگین مواجهه معادل 8 ساعته با ارتعاش در دندانپزشکان m/s265/0 بود که کمتر از حد مجاز مواجهه شغلی است. احساس سوزن سوزن شدن انگشتان دست بیشترین علامت گزارش شده (5/47%) در بین دندانپزشکان بود.به‫ترتیب قدرت چنگش دست 22 درصد(05/0>p)، قدرت چنگش انگشتان 8 درصد (05/0<p) و چابکی و مهارت دست غالب 2 درصد (05/0<p) در گروه مورد نسبت به گروه شاهد کاهش یافته بود. آستانه حسی عصبی انگشتان دست در گروه مورد بالاتر از گروه شاهد بود و در انگشتان دست غالب بالاتر از دست غیرغالب بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

     علیرغم پایین‫بودن سطح مواجهه با ارتعاش، سطحی از محدودیت در عملکرد فیزیکی و حسی عصبی دست دندانپزشکان ایجاد شده بود. شیوع علایم حسی-عصبی نیز در دندانپزشکان بیش از علایم اسکلتی- عضلانی بود.

    کلیدواژگان: مواجهه شغلی، ارتعاش دست- بازو، عوارض سلامتی، دندانپزشکان
  • سالومه احمدخانی‫ها، جمیله ابوالقاسمی، سرور پرویزی * صفحات 526-539
    زمینه و هدف

    با توجه به نقش مهم مراقبین سلامت در نظام بهداشتی به عنوان ارایه دهندگان خدمات سلامت و استفاده از روش آموزش الکترونیکی در آموزش‫های ضمن خدمت این گروه از کارکنان بهداشتی، مطالعه حاضر با هدف تعیین نگرش مراقبین سلامت شاغل در شبکه بهداشت و درمان شهرستان قدس نسبت به آموزش الکترونیکی و تعیین سبک یادگیری آنان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی تحلیلی، به روش سرشماری، بر روی 77 نفر از مراقبین سلامت انجام شد. ابزار پژوهش دارای سه بخش فرم اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه سنجش نگرش Mishra و سبک یادگیری Kolb بود. داده ها با استفاده از آزمون‫های توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آزمون های تی مستقل و آنالیز واریانس، کای دو، آزمون دقیق فیشر و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS-24 تحلیل گردیدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند میانگین نمره نگرش مراقبین سلامت 78/38 بود که با توجه بالاتربودن از میانگین نمره پرسشنامه میشرا، نگرش آنها مثبت ارزیابی گردید. سبک یادگیری 86/42 درصد مراقبین سلامت از نوع جذب‫کننده بود و بعد از آن به ترتیب سبک‫های همگرا با 87/29 درصد، واگرا با 08/22 درصد و انطباق یابنده با 19/5 درصد بیشترین فراوانی را در بین مراقبین سلامت داشتند. بین نمره نگرش مراقبین سلامت با نوع استخدام و علاقه آنان به آموزش الکترونیکی ارتباط معناداری وجود داشت. همچنین سبک یادگیری مراقبین سلامت با سن و سابقه کار ارتباط معناداری داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به مثبت بودن نگرش مراقبین سلامت نسبت به آموزش الکترونیکی می‫توان در برگزاری دوره‫های آموزشی جهت این گروه از فراگیران، تمرکز بر این شیوه را پیشنهاد کرد و از آن جایی که هر چهار سبک یادگیری در بین این گروه از فراگیران وجود داشت، کاربرد متنوع روش‫ها در محیط‫های آموزش می‫تواند نیازهای آموزشی آنها را برطرف کند.

    کلیدواژگان: نگرش نسبت به آموزش الکترونیکی، سبک یادگیری، مراقبین سلامت و آموزش الکترونیکی
  • اکرم السادات سعیدمهدوی، فرزاد ستاری اردبیلی، محمد خیراندیش، حبیب ابراهیم پور، شهرام میرزایی دریانی صفحات 540-548
    زمینه و هدف

    پس از گذر از عصر صنعت و اطلاعات، برای ورود به عصر خردمندی، ضرورت توجه و ارزیابی خردمندی عملی در مدیریت بیمارستان ها، بیش از پیش ضروری به نظر می‫رسد؛ در این راستا مطالعه حاضر با هدف ایجاد مقیاسی علمی برای سنجش و ارزیابی خردمندی عملی مدیریتی در بیمارستان های وزارت بهداشت ایران انجام یافته است.

    روش کار

    این مطالعه کیفی- کمی بر اساس تکنیک تحلیل محتوا بر روی مصاحبه با 21 نفر از مدیران بیمارستانی و اساتید مدیریت خدمات بهداشتی درمانی صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها و کدگذاری باز و محوری به شناسایی ابعاد و مولفه های خردمندی منجر گردید. این مولفه ها در طراحی مقیاس سنجش خردمندی عملی مدیریتی مورد استفاده قرار گرفتند. اعتبار مقیاس با ارزیابی صوری، محتوایی و سازه ای و پایایی آن با بررسی همسانی درونی (آلفای کرونباخ) مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    ابعاد شناسایی شده شامل سه بعد شناختی، مدیریتی و شخصیتی و در مجموع دارای 5 مولفه بوده که معیار طراحی مقیاس سنجش قرار گرفتند. پس از بررسی روایی صوری و روایی محتوایی (CVR برابر 91/0 و CVI برابر 88/0) و توزیع پرسشنامه در میان323 نفر از مدیران بیمارستان‫ها، همسانی درونی و پایایی مقیاس سنجش (آلفای کرونباخ کل برابر 84/0) محاسبه گردید. همبستگی و معنادار بودن روابط میان سنجه ها با یکدیگر و با مولفه های مقیاس (روایی سازه) نیز بر اساس تحلیل عامل تاییدی با استفاده از نرم افزار SPSS-19 و لیزرل، مورد تحلیل، تایید و اعتبارسنجی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    مقیاس تدوین شده از روایی صوری، محتوایی و سازه ای و پایایی مناسبی برخوردار بوده و می‫تواند در بررسی وضعیت موجود خردمندی عملی مدیریتی در مدیران بیمارستان‫های دانشگاهی کشور مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: طراحی، روان سنجی، مقیاس، سنجش خردمندی عملی مدیریتی
  • صابر اعظمی آغداش، رضا نیکان فر، نسرین جودیان صفحات 549-568
    زمینه و هدف

    جمع بندی و تحلیل موانع پیشگیری از مصدومیت‫ها برای برنامه ریزی‫ها و سیاست‫گذاری‫ها امری ضروری می‫باشد. از این‫رو هدف مطالعه حاضر مرور و تحلیل محتوای متون در زمینه موانع پیشگیری از مصدومیت‫ها می‫باشد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع مطالعات مروری بود که در سال 1399 انجام گرفت. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از جستجوی مقالات، گزارش‫ها و سایر شواهد موجود در پایگاه‫های اطلاعاتی، وب سایت‫ها، موتورهای جستجوگر و سایر منابع علمی موجود جمع آوری گردید. تعداد 6 مورد از مصدومیت ها (حوادث ترافیکی، خودکشی، سقوط، خشونت خانگی، خشونت از طریق اسلحه گرم و سوختگی) جهت بررسی انتخاب شدند. جهت تحلیل داده‫ها از تحلیل محتوا استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته های 30 مقاله بررسی گردید. بر اساس نتایج مطالعات در نهایت 256 مانع (حوادث ترافیکی 105، سقوط 59، خودکشی 30، خشونت از طریق اسلحه گرم 20، خشونت خانگی 22 و سوختگی 20) استخراج گردید که با تحلیل محتوا به 31 مورد کاهش یافت (حوادث ترافیکی 6، سقوط 3، خودکشی 4، خشونت از طریق اسلحه گرم 6، خشونت خانگی 7 و سوختگی 5). با تحلیل محتوای موانع استخراج شده در نهایت 8 مانع کلی در زمینه پیشگیری از مصدومیت‫ها استخراج گردید که شامل: موانع آگاهی و دانش، موانع اجتماعی و فرهنگی، موانع همکاری‫ها، موانع شواهد علمی، موانع سازمانی، کمبود منابع، موانع فردی و موانع سیستم‫های بهداشتی- درمانی بودند.

    نتیجه گیری

    مطالعات محدودی در زمینه شناسایی موانع پیشگیری از مصدومیت‫ها انجام گرفته است و کمبود شدید اطلاعات در این حیطه احساس می‫گردد. نتایج مطالعه حاضر می‫تواند در برنامه ریزی‫ها و سیاست‫گذاری‫ها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مصدومیت، پیشگیری، موانع، حوادث ترافیکی، خودکشی، سقوط، خشونت خانگی، اسلحه گرم، سوختگی
  • پیمان آخربین، توران سلیمانی، صدرالدین ستاری صفحات 569-579
    زمینه و هدف

    توانمندسازی کارکنان یکی از اساسی‫ترین مقوله های مدیریت منابع انسانی در عصر حاضر است، بالاخص در محیط‫های پویا به مانند دانشگاه علوم پزشکی نیز یکی از ارکان مدیریت سرمایه و منابع انسانی و لازمه تفکر سیستمی است. این پژوهش به منظور شناسایی مولفه های توانمندسازی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انجام شده است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نظر روش شناسی کیفی (داده بنیاد) می‫باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان شاغل در دانشگاه علوم پزشکی که در سال 1398 مشغول به کار بودند، تشکیل می‫دهد. از این تعداد 20 نفر صاحب‫نظر و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه مورد مطالعه گزینش شدند. داده های این پژوهش با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته بدست آمد، برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد) و استنباطی (روش تحلیل محتوا شامل کدگذاری باز، محوری و گزینشی) استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده از مصاحبه نیمه ساختاریافته نشان داد که شاخص‫های توانمندسازی شامل شاخص‫های فردی، میان فردی، سازمانی و فنی می‫باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج نهایی پژوهش حاکی از آن است که عوامل مختلفی در مولفه های توانمندسازی شامل فردی، میان فردی، سازمانی و فنی موثر بوده و مدیران دانشگاه و تصمیم گیران می‫توانند با بکارگیری و استفاده از آن مولفه ها در جهت بهبود و ارتقاء توانمندسازی کارکنان دانشگاه قدم بردارند.

    کلیدواژگان: مولفه، توانمندسازی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
  • زهرا اسکندری شهرکی، بهروز محمدی یگانه، مهدی چراغی، جمشید عینالی صفحات 580-590
    زمینه و هدف

    بهبود وضعیت بهداشت و سلامتی شهروندان یکی از نشانه‌های ارتقا و توسعه انسانی است. برخورداری از یک زندگی سالم، مولد، باکیفیت بالا توام با امید به زندگی قابل قبول و عاری از بیماری و ناتوانی، حقی است همگانی که پیش‌شرط توسعه پایدار می‌باشد. برای تحقق این امر فراهم‌سازی امکانات و تسهیلات مناسب ازجمله ارایه خدمات درمانی و بهداشتی و دسترسی آسان به این خدمات، برای تامین سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی انسان در کلیه مراحل زندگی ضروری است. هدف از این مطالعه تحلیل رضایتمندی روستاییان از عملکرد خانه‌های بهداشت شهرستان زنجان می‌باشد.

    روش کار

    تحقیق حاضر ازنظر نوع کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی بود. جامعه آماری تحقیق خانوارهای روستاهای شهرستان زنجان بودند که با استفاده از فرمول کوکران، 380 سرپرست خانوار به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. روش گردآوری اطلاعات به‌صورت کتابخانه‌ای و میدانی (پرسشنامه) بوده، و جهت تجزیه‌وتحلیل اطلاعات نیز از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی در نرم‌افزارهای SPSS و AMOS استفاده‌شد.

    یافته‌ها

     نتایج نشانگر آن بود که بیشترین اثرات مثبت مربوط به عامل تشکیل پرونده با مقدار ویژه 545/7 و درصد واریانس 393/20 است. پایین‌ترین اثرات مثبت نیز مربوط به عامل تجهیزات پزشکی با مقدار ویژه 262/1 و درصد واریانس 414/3 بود. در ادامه، عامل‌های شناسایی‌شده در تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از نرم‌افزار AMOS مورد بررسی قرارگرفت. در همین مبنا اثرات عامل‌ها در سه بعد شامل آموزش، بهداشت محیط و مراقبت‌های بهداشتی دسته‌بندی شدند. بیشترین اثرات مثبت مربوط به عامل تشکیل پرونده و نظارت بود، و کمترین اثرات مثبت نیز مربوط به عامل آموزش، اهمیت تحرک بدنی و تجهیزات پزشکی بود.

    نتیجه گیری

    خانه های بهداشت در نواحی روستایی در زمینه آموزش و وضعیت زیرساخت‫های پزشکی در وضعیت مناسبی قرار نداشتند. جهت بهبود رضایتمندی روستاییان رفع مشکلات در این دو بعد مورد تاکید می باشد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، مراکز بهداشتی، شهرستان زنجان
  • سمیه شمس صلواتی، امیراشکان نصیری پور، لیلا نظری منش صفحات 591-600
    زمینه و هدف

     توجه به پاداش، انگیزه درونی و اعتماد به حسن نیت می‫تواند زمینه خلاقیت کارکنان که سرمایه های حیاتی سازمان برای بقا هستند را فراهم آورد. لذا با توجه به نقش مهم کارکنان خلاق در سازمان‫ها، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سیستم‫های پاداش با خلاقیت کارکنان شبکه بهداشت شهرستان پارس آباد بود.

    روش

     پژوهش حاضر از لحاظ روش از نوع توصیفی- پیمایشی و از لحاظ هدف کاربردی می‫باشد. داده ها با استفاده از مقیاس استاندارد خلاقیت کارکنان توسط تورنس (1963) و پرسشنامه سیستم‫های پاداش کابورا (2009) گردآوری شدند. 238 نفر با فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های به دست آمده، به روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره آزمون شدند.

    یافته

     بین سیستم های پاداش با بعد بسط (007/0=p، 173/0=β)، با بعد ابتکار (008/0=p، 170/0=β) و با بعد انعطاف‫پذیری (026/0=p، 144/0=β) رابطه وجود داشت؛ اما بین سیستم‫های پاداش با بعد سیالی رابطه معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

     با توجه به رابطه سیستم‫های پاداش با خلاقیت مسیولین و کارکنان شبکه بهداشت شهرستان مورد مطالعه پیشنهاد می‫شود مدیران سازمان زمینه مناسب بروز خلاقیت را با روش‫هایی نظیر اعطای پاداش به موقع و متناسب با عملکرد کارکنان فراهم کنند و در زمینه اجرای سیستم پاداش و برنامه امتیازات شغلی و اعطای مزایای متعلقه بر اساس نتایج فرایند ارزشیابی عملکرد کارکنان اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: خلاقیت، کارکنان، شبکه بهداشت، سیستم های پاداش
|
  • F. Mohammadi, Y. Rashtbari, Sh. Afshin, R. Askari, A .Moharrami, M.Vosoughi* Pages 467-477
    Background & objectives

    Dyes are structurally complex materials, which enter into the environment due to discharging of textiles effluent from dyeing and printing processes. Reactive Blue 52 dye is used widely in the textile industry. Therefore, we investigated the efficiency of the filamentous Alga as natural adsorbent in the removal of Reactive Blue 52 dye from textile wastewater.

    Methods

    This experimental study was performed in laboratory scale. In this study, the effect of adsorbent dose, contact time, pH and different dye concentrations on efficiency of adsorption process were studied and finally, fitting rate of data for Langmuir and Freundlich isotherms and also pseudo-first-order and pseudo-second-order adsorption kinetics were determined. For analysis of the data, linear regression and R-squared were used.

    Results

    According to the obtained results, increasing of adsorbent dose to 22 g/100 mL in concentrations of 50 mg/L RB52 led to an increase of removal efficiency to 58.04%. Adsorption capacity was increased from 31.2 to 8.41 %, by increasing the initial pH from 3 to 11 for concentrations of 10 and 25 mg/L, respectively. Results showed that with the increase of contact time, removal efficiency increased and with increasing of initial dye concentration, the removal efficiency decreased. Langmuir isotherm was in good concordance with the data. The model of pseudo-second-order kinetic demonstrated better fitting with the experimental data.

    Conclusion

    The results indicated the suitability of filamentous Alga as natural adsorbent for color removal.

    Keywords: Reactive Blue 52 Dye, Natural Absorbent, Filamentous Alga, Adsorption, Textile Wastewater
  • S.Afshar, H. Sheikhloie* Pages 478-487
    Background & objectives

    Aflatoxins are secondary metabolites of fungi and one of the most important types of mycotoxins identified as a carcinogen for humans. The aim of this study was to determine the level of aflatoxin M1 in milk production of dairy factories in east Azerbaijan province by high performance liquid chromatography (HPLC).

    Methods

    In this study, 45 samples of pasteurized milk were randomly collected from dairy factories in East Azerbaijan province between August and October 2015. Then, the amount of aflatoxin M1 in each sample was determined by HPLC method equipped with fluorescence detection after immunoaffinity purification.

    Results

    The results showed that 47% of the tested samples were contaminated with aflatoxin M1 toxin. No detectable contamination was observed in 53% of the samples. The contamination range was between 1-43.27 ng/L, and none of the samples had contamination higher than the EU legal limit (50 ng/L). There was a significant difference in aflatoxin M1 contamination in pasteurized milk samples of different dairy factories (p˂0.05). 

    Conclusion

    The low level of aflatoxin M1 in the studied samples can be satisfactory in terms of public health at present. However, contamination level close to the standard limit was observed in 3% of the samples and requires continuous monitoring and more detailed studies such as the type of animal feed. In addition to maintaining the hygiene of livestock and dairy factories, it is necessary to plan to reduce the amount of aflatoxin M1 in milk and dairy products.

    Keywords: Aflatoxin M1, Pasteurized Milk, High Performance Liquid Chromatography, Dairy Factories
  • M. Rezaei*, S.M. Shobeiri, A .Vaghayei Pages 488-501
    Background & objectives

    Today, the world is facing with increase of population and shortage of foods. Organic products are produced without the intervention of any chemicals or artificial methods. In spite of general teaching to increase nutritional knowledge, there still is a deep gap between recommendations and what is seen in nutritional performance, so choosing the right teaching methods is very important. The present study was conducted to compare the effect of teaching of organic foods consumption by both traditional and participatory methods on nutritional knowledge and performance of ninth grade female high school students in Shahriyar.

    Methods

    In terms of purpose, this study was an applied study and in terms of data collection method, a field trial with two experimental groups and a control group. The statistical population was composed of ninth grade students of Fazilat High School located in Shahriyar, among who 90 students were selected by convenience sampling method and divided into groups by simple random substitution. The control group received no teaching. An experimental group received teaching by traditional method and another experimental group received teaching by participatory method. The questionnaire in this study was a researcher-made questionnaire with 32 questions. Questions 1 to 18 were related to nutritional knowledge variable and questions 19 to 32 were related to nutritional performance variable. The reliability, content and construct validities of questionnaire were confirmed by Cronbach's alpha, opinion of experts and confirmatory factor analysis, respectively.

    Results

    According to the results of analysis of covariance, at 95% confidence level, teaching of consumption of organic foods by participatory method had no significant effect on students' nutritional knowledge. The effect of teaching on students' nutritional knowledge by traditional method was significant, since significance level (p=0.0001 and F=49.64) was less than 0.05 and this effect was equal to 0.46. The effect of teaching on students' nutritional performance by participatory method at significance level of p=0.0001 and F=42.21 was equal to 0.42 and by traditional method at significance level of p=0.021 and F=5.64 was equal to 0.10.

    Conclusion

    Teaching the consumption of organic foods by traditional method compared to participatory method, had a greater effect on nutritional knowledge of ninth grade high school students. Also, teaching organic food consumption by participatory method had a greater effect on nutritional performance of ninth grade high school students compared to traditional method.

    Keywords: Organic Foods, Consumption, Training Program, Teaching Methods, Traditional, Participatory, Nutrition, knowledge, Performance
  • F. Babakhani*, H .Samadi, A .Yousefian Pages 502-512
    Background & objectives

    Benches play a basic role in students sitting in the correct posture for a long period. The purpose of this study was to investigate the effect of ergonomics of common school benches on the electrical activity of selected muscles of healthy female students or with lumbar lordosis.

    Methods

    For this purpose, 24 students with an average age of 10.26±1.78 years were selected and divided into two groups of 12 healthy subjects or with lordosis by convenience sampling. The students were sat down on two types of common benches in the school. At the beginning of sitting, a 30-second signal was taken from their selected muscles (rectus abdominis, spinal extensors, rectus femoris and biceps femoris), then a half-hour educational video was shown to them, and at the end, a 30-second signal was taken from their muscles. Statistical analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    There was a significant difference in the electrical activity of the muscles of healthy and lordosis students in attached benches in rectus femoris, biceps femoris and spinal extensors (p<0.001). There was no significant difference in rectus abdominis muscle (p<0.19). There was a significant difference in the electrical activity in the detached benches of the rectus femoris muscles (p<0.001). However, there was no significant difference in rectus abdominis (p<0.24), biceps (p<0.37) and spinal extensors (p<0.09).

    Conclusion

    The results showed that sitting on attached benches was more inappropriate for students with lordosis. Therefore, it is recommended to design ergonomics standard table and benches based to the students' static anthropometric measurements.

    Keywords: Ergonomics, Electromyography, Lordosis, Students, Benches
  • A .Soltani, M. Aliabadi*, R. Golmohammadi, R. Bayat, R. Shahidi Pages 513-525
    Background & objectives

    Exposure to hand- arm vibrations is one of the occupational risk factors for employing dentist manual tools. This study aims to determine the exposure level to vibration and its related health effects in dentists employed in academic clinics.

    Methods

    This study was conducted on 30 dental practitioners as a case group and 30 employees at the clinic who were not exposed to vibration as a control group. Hand-arm vibration was measured using the SVANTEK 106 vibration meter in accordance with ISO 5349 standard. The level of musculoskeletal complications was determined using the hands grasping and finger grip strengths and finger dexterity. The level of neurosensory disorder was determined by the monofilament test. Data were analyzed using SPSS 16 software.

    Results

    The mean of equivalent exposure level to vibration for 8 working hours was 0.65 m / s2 for dentists which are lower than the national exposure limit. Feeling of needle punching was the most commonly reported symptom (47.5%) among dentists. The levels of handgrip strength, fingers' strength and dexterity of dominant hand were decreased 22 % (p<0.05), 8% (p<0.05) and 2 % (p>0.05), respectively in case group compared to control group. The fingers sensory threshold of dentists was higher than the control group and in the dominant hand of the case group was higher than their non-dominant hand (p<0.05).

    Conclusion

    Despite the low level of exposure to vibration, a level of disability was observed in the physical and neurosensory function of dentist’s hand. The prevalence of neurosensory disorder was also more than musculoskeletal symptoms.

    Keywords: Occupational Exposure, Hand Arm Vibration, Health Effects, Dentists
  • S. Ahmadkhaniha, J. Abolghasemi, S. Parvizy* Pages 526-539
    Background & aim

    Considering the important role of health caregivers in the health system as providers of health services and the use of e-learning method in in-service training of this group of health workers, the present study aimed to determine the attitude of health care workers in the health network of Qods city towards E-learning and determining their learning style.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 77 health care providers selected by census method. The research instrument had three sections: demographic information form, Mishra attitude questionnaire and Kolb learning style. Data were analyzed using descriptive tests (frequency, mean and standard deviation) and independent t-tests and analysis of variance, chi-square, Fisher's exact test and Pearson correlation coefficient in SPSS software version 24.

    Results

    The results showed that the mean score of attitudes of health care providers was 38.78 which considered positive due to being higher than the mean score of Mishra questionnaire. Learning style of 42.86% of health care providers was absorbing and then convergent styles with 29.87%, divergent with 22.08% and adaptive styles with 5.19% had the highest frequency among health care providers, respectively. There was a significant relationship between the attitude of health care providers and the type of employment and their interest in e-learning. There was also a significant relationship between health caregivers' learning style and age and work experience.

    Conclusion

    Given the positive attitude of health care providers towards e-learning, it is suggested to focus on this method in holding training courses for this group of learners, and since there were all four learning styles among this group of learners, the applications of variety of methods in educational environments can meet their educational needs.

    Keywords: Attitude towards E-Learning, Learning Style, Health Care, E-Learning
  • A .SaeidMahdavi, F. Sattari Ardabili, M. Kheirandish, H .Ebrahimpour, Sh .Mirzaei Daryani Pages 540-548
    Background & objectives

    After passing through the age of industry and information, to enter the age of wisdom, the need to pay attention and evaluate practical wisdom in hospital management, becomes more and more necessary; In this regard, the present study was conducted with the aim of creating a scientific scale to measure and evaluate practical wisdom in management in the hospitals of the Iran’ Ministry of Health.

    Methods

    This qualitative-quantitative study was conducted based on content analysis technique on interviews with 21 hospital managers and professors of health care management. Data analysis and open and axial coding led to the identification of dimensions and components of wisdom. These components were used in designing the management practical wisdom measurement scale. The validity of the scale was confirmed by face, content and structural evaluation and its reliability by examining internal consistency (Cronbach's alpha).

    Results

    The identified dimensions included three cognitive, managerial and personality dimensions and in total had 5 components that were used as the design criteria for the scale. After examining the face validity and content validity (CVR equal to 0.91 and CVI equal to 0.88), the questionnaires were distributed among 323 hospital managers and then internal consistency and reliability of the scale (Cronbach's total alpha equal to 0.84) were calculated. The correlation and significance of the relationships between the measures with each other and with the components of the scale (structural validity) were also analyzed, confirmed and validated based on confirmatory factor analysis using SPSS19 and LISREL software.

    Conclusion

    The developed scale has good face, content and structural validity and good reliability and can be used to assess the current situation of practical wisdom in management in the managers of university hospitals in the country.

    Keywords: Design, Psychometrics, Scale, Measuring Managerial Practical Wisdom
  • S. Azami aghdash, R .Nikanfar, N. Joudyian Pages 549-568
    Background & aim

    Review and Content-Analyzing of the barriers to prevent most common injuries is a necessity for corresponding planning and policymaking. So this study was performed with the aim of review and content analysis of the literature regarding barriers to injury prevention.

    Methods

    This review study was performed in 2020 and the required data were collected by searching for papers, reports, and other evidence in databases, web sites, and search engines. Six types of injuries were selected: Road Traffic Injuries (RTIs), suicide, falls, domestic violence , gun violence, and burns. Data were analyzed by the content analysis method.

    Results

    The results of 30 studies were analyzed. The included studies have reported a total of 256 barriers for the prevention of the injuries (traffic injuries: 105, falls: 59, suicide: 30, gun violence: 20, Domestic violence:22 and burns: 20). The content analysis categorized the barriers into 31 categories (traffic injuries: 6, falls: 3, suicide: 4, gun violence: 6, Domestic violence:7 and burn: 5). Analysis of the data resulted in eight general categories of barriers to the prevention of the injuries including: knowledge and awareness barriers, social and cultural barriers, cooperation barriers, scientific evidence barriers, organizational barriers, resource shortages, personal barriers, and the barriers related to healthcare systems.

    Conclusion

    Limited studies are published on the identification of the barriers to injury prevention. Thus a severe shortage of evidence is seen in this area. The findings of this study can help to make plans and policies for preventing injuries.

    Keywords: Injury, Prevention, Barriers, Road Traffic Injuries, Suicide, Falls, Gun Violence, Burns
  • P. Akharbin, T. Soleimani, S. Sattari Pages 569-579
    Background & objectives

    Employee empowerment is one of the most basic categories of human resource management in the present era, especially in dynamic environments such as medical science universities which are the pillars of capital and human resource management and requires systemic thinking. This study was conducted to identify the empowerment components of Ardabil university of medical sciences staff.

    Methods

    The present study was conducted by qualitative methodology (grounded theory). The statistical population of the study consists of all employees working in the university of medical sciences who were working in 1398. From this number, 20 experts were selected as study sample using purposive sampling method. The data of this study were obtained using semi-structured interviews. Descriptive statistics (frequency, mean, standard deviation) and inferential statistics (content analysis method including open, axial and selective coding) were used to analyze the data.

    Results

    The results of analyzing the data obtained from the semi-structured interview showed that the empowerment indicators included individual, interpersonal, organizational and technical indicators.

    Conclusion

    The final results of the study indicate that various factors are effective in the components of empowerment, including individual, interpersonal, organizational and technical indicators, and university managers and decision makers can use those components to improve and enhance the empowerment of university staff.

    Keywords: Component, Empowerment, Ardabil University of Medical Sciences
  • Z .Eskandari Shahraki, B .Mohammadi Yeganeh, J .Cheraghi, M.Einali, J .Einali Pages 580-590
    Introduction & objectives

     

    Improving the health status of citizens is one of the signs of human development. Having a healthy, productive and high-quality life with an acceptable life expectancy and free from diseases and disabilities is a universal right and a precondition for sustainable development. In order to achieve this, it is necessary to provide appropriate facilities, including the provision of medical and health services and easy access to these services, to ensure the physical, mental, social and spiritual health of human beings in all stages of life. The purpose of this study is to analyze the satisfaction of villagers with the performance of health centers in Zanjan.

    Methods

    The present study was applied in terms of type and descriptive-analytical in nature. The statistical population of the study was rural households in Zanjan city, among them 380 household heads were selected as a sample using Cochran's formula. The data collection was performed using library and field (questionnaire) methods and for data analysis, exploratory and confirmatory factor analysis was used in SPSS and AMOS software.

    Results

    The results show that the most positive effects were related to the file formation factor with a specific value of 545.7 and the percent variance of 20.393 and the lowest positive effects were related to the medical equipment factor with a specific value of 1.262 and a percent variance of 3.414. At the following, the identified factors in exploratory factor analysis were examined using AMOS software. Accordingly, the effects of the factors were classified into three dimensions including education, environmental health and health care dimensions. The most positive effects were related to the factors of filling and monitoring and the least positive effects were related to the factors of training, the importance of physical mobility of medical equipment.

    Conclusion

    Health houses in rural areas are not in a good condition in terms of education and medical infrastructure and in order to improve the satisfaction of villagers, solving problems in these two dimensions is emphasized.

    Keywords: Satisfaction, Health Centers, Zanjan Township
  • S .Shams, A.A .Nasiripour, L .Nazrimanesh Pages 591-600
    Background & objectives

     Considering the rewards, intrinsic motivation and trusting the goodwill can provide a situation for employee creativity that is vital to the survival of the organization. Therefore, considering the important role of creative employees in organizations, the goal of present research was to investigate the relationship between reward systems and staff creativity of Pars Abad health network

    Methods

     The present study is descriptive-survey in terms of method and applied in terms of purpose. Data were collected using the Standard Employee Creativity Scale by Torrance (1963) and the Kabura Reward Systems Questionnaire (2009). 238 people were selected as the sample by Cochran's formula and simple random sampling method. The obtained data were tested by Pearson correlation and multivariate regression analysis.

    Results

     The results showed that there were relationships between reward systems with stretch dimension (ß=0.173, p=0.007), with initiative dimension (ß=0.170, p=0.008) and with flexibility dimension (ß=144, p=0.026), but there was no significant relationship between reward systems with fluid dimension.

    Conclusion

     Considering the relationship between reward systems and the creativity of the officials and employees of the health network of the studied city, it is suggested that the managers of the organization provide a suitable environment for creativity through methods such as timely reward in proportion to employees' performance. The implementation of the reward system and the program of job privileges and the granting of related benefits should be based on the results of the employee performance evaluation process.

    Keywords: Creativity, Staff, Reward Systems, Health Network